Logo TINT Financiele Diensten

Hoe werkt de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)?

Willem Janssen

De bedrijfsopvolgingsregeling, oftewel de BOR. Niet een onderwerp dat de show steelt op een feestje, maar het kan zeker een game-changer zijn voor jou als ondernemer. Maak gebruik van de BOR regeling als je jouw bedrijf financieel- en fiscaal vriendelijk wil overdragen aan een volgende generatie. De belastingheffing kan in sommige gevallen met wel 40% worden teruggebracht.

En als dat nog niet interessant genoeg is. De komende jaren staan er enkele veranderingen op de planning die jouw aandacht verdienen. Maak je geen zorgen, we gaan deze veranderingen helder en met een vleugje optimisme bespreken. Dus, lees verder en ontdek hoe jij persoonlijk gebruik kan maken van de bedrijfsopvolgingsregeling.

Inhoudsopgave

De bedrijfsopvolgingsregeling in het kort

Laten we de BOR eens onder de loep nemen en ontdekken wat het voor jou als ondernemer kan betekenen. De BOR is een regeling voor een soepele overdracht van jouw onderneming aan de volgende generatie, maar ook een krachtig middel om belasting te besparen.

Met de BOR kun je belastingheffing voor de inkomstenbelasting uitstellen. Ook kun je bij vererving en schenking van de onderneming profiteren van aanzienlijke vrijstellingen in schenk- of erfbelasting. Mocht er toch belasting verschuldigd zijn, biedt de regeling een gunstige betalingsregeling. Kortom, de BOR maakt niet alleen de bedrijfsoverdracht soepeler maar zorgt ook voor aanzienlijk belastingvoordeel.

Voor wie geldt de BOR?

We weten dat de bedrijfsopvolgingsregeling een krachtig hulpmiddel is voor belastingvoordeel bij de overdracht van de onderneming. Maar voor wie geldt de BOR? Het mooie van de BOR is dat deze geldt voor alle rechtsvormen, mits er sprake is van een daadwerkelijke onderneming. Vastgoed-bv’s zijn bijvoorbeeld uitgesloten. De BOR wordt voornamelijk toegepast binnen familiebedrijven in het MKB en de agrarische sector.

De BOR-regeling toepassen?

Komt de overname van het familiebedrijf steeds dichterbij? Of is het momenteel onderwerp van gesprek? Als familiebedrijf weten we als geen ander wat er kan spelen in deze periode en helpen jullie graag bij deze speciale overdracht. Benieuwd wat we voor jullie kunnen betekenen? 

Wat zijn de voorwaarden?

Nu we weten dat de BOR voor allerlei ondernemingsvormen toegankelijk is, laten we eens duiken in de voorwaarden die eraan verbonden Met de uitzonderingen daargelaten zijn er in hoofdlijn drie voorwaarden:

  1. Allereerst geldt de ‘bezitseis‘: de overdrager moet de onderneming voor de minimaal vereiste periode blijven drijven en gedurende die tijd een belang behouden. Dit zorgt voor continuïteit en betrokkenheid van de overdrager.
  2. Daarna komt de ‘werkzaamheidseis‘ voor de opvolger. Deze persoon moet ten minste drie jaar actief betrokken zijn bij de onderneming voordat de bedrijfsoverdracht plaatsvindt. Dit waarborgt de kennis en betrokkenheid van de opvolger.
  3. En last but not least, de ‘voortzettingseis‘: na de overdracht moet de opvolger de onderneming minimaal vijf jaar voortzetten en zijn belang daarin behouden. Hiermee wordt de duurzame groei en stabiliteit van de onderneming gewaarborgd.
 
Benieuwd of je voldoet aan de eisen? We adviseren om dit te evalueren met een bedrijfsovername adviseur. 

De vrijstelling - hoe hoog is deze in 2024?

Laten we eens kijken hoeveel belastingvoordeel de bedrijfsopvolgingsregeling kan opleveren. Hierin speelt de hoogte van je goingconcernwaarde en liquidatiewaarden.

Situatie 1: Als de goingconcernwaarde maximaal € 1.325.253  is en hoger dan de liquidatiewaarde, krijg je 100% vrijstelling over de goingconcernwaarde.

Situatie 2: Is de goingconcernwaarde maximaal € 1.325.253 maar lager dan de liquidatiewaarde? Dan krijg je 100% vrijstelling over de liquidatiewaarde.

Situatie 3: Wanneer de goingconcernwaarde meer dan € 1.325.253 is en hoger dan de liquidatiewaarde, krijg je 100% vrijstelling over de goingconcernwaarde tot € 1.325.253 en 83% vrijstelling over het bedrag daarboven.

Situatie 4: Als de goingconcernwaarde meer dan € 1.325.253 is maar lager dan de liquidatiewaarde, krijg je 100% vrijstelling over het verschil tussen de goingconcernwaarde en de liquidatiewaarde. Daarnaast ontvang je 100% vrijstelling over de goingconcernwaarde tot € 1.325.253 en 83% vrijstelling over het bedrag daarboven.

 

De toekomst van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)

Vanaf 2024:
De 100% vrijstelling die je in 2023 over een bedrag van € 1.205.871 ontvangt wordt een tikje verhoogd naar € 1.325.253.
Boven € 1.325.253 geldt een vrijstelling van 75% in plaats van 83%.
Onroerende zaken komen niet langer in aanmerking voor de BOR, met uitzondering van onroerende zaken voor bedrijfsoefeningen en dienstensector. Denk hierbij aan een bowlingbaan of hotel.

Vanaf 2025:

De vrijstelling wordt (hoogstwaarschijnlijk) verhoogd naar € 1.500.000 en daarboven geldt een vrijstelling van 70%.
Minimumleeftijd voor opvolgers van 21 jaar.
De bezits- en voortzettingseisen worden versoepeld.

Vanaf 2026
De BOR is alleen nog van toepassing op aandelen met een minimaal belang van 5%.

Het fiscale Tintje aan de BOR

En daar heb je het, het fiscale tintje van de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Of je nu in de drukte van een familiebedrijf in het MKB staat of de hectiek van een agrarische onderneming ervaart. De BOR biedt fiscale voordelen die de overdracht van jouw bedrijf niet alleen soepel maakt, maar ook financieel vriendelijk.

Bij TINT begrijpen we dat de overdracht van een familiebedrijf een bijzonder moment is. Of het nu om koeien op het erf gaat of om cijfers op papier, wij staan klaar om jullie te begeleiden bij deze speciale overdracht. Benieuwd hoe we jullie kunnen ondersteunen?

Over de auteur

Willem Janssen is eigenaar van TINT Financiële Diensten, nadat hij in 2018 het stokje overnam van zijn vader. Sindsdien heeft hij zich gefocust op de digitalisering van de administratie, klantcontact en belastingadvies.

Midden in een bedrijfsovername?

We ondersteunen je graag bij het proces. Onze financieel adviseur Vivian staat voor je klaar.