Logo TINT Financiele Diensten

PLUS van Reijen

‘'Een klant vertelde mij dat ik als ondeugend jochie van 5 met mijn fietsje door de winkel scheurde. Extra bijzonder om 24 jaar later dan de winkel over te nemen.’’

André en Wesley van Reijen zitten tegenover elkaar. Vader en zoon. De liefde voor het ondernemen en het supermarktleven wordt generatie op generatie doorgegeven. 

Het begon allemaal in 1998 toen André en zijn vrouw Joyce de kans kregen om de PLUS supermarkt in Veldhoven over te nemen. Ooit begonnen als vakkenvuller, klom André gestaag op tot winkelmanager. ‘Het was zeker geen gemakkelijke start in Veldhoven, de winkel draaide niet goed en het personeel was onzeker over de toekomst’, vertelt André. Maar met een vastberadenheid streefde ze naar een duidelijk doel: De beste supermarkt van Nederland worden. En met succes! In 2014 werden ze bekroond tot de beste supermarkt van Nederland.

Een jarenlange samenwerking

In die jaren is er heel wat gebeurd. ‘Drie verbouwingen en binnenkort de vierde, mijn dochter die een PLUS supermarkt heeft overgenomen in Schijndel en mijn zoon die langzaam aan deze winkel overneemt’, vertelt André Trots. 

TINT werkt sinds 2001 samen met André en heeft met trots al hun gebeurtenissen ondersteund. André en Humphrey kennen elkaar nu bijna 25 jaar en begrijpen precies wat ze van elkaar kunnen verwachten. ‘In zo’n samenwerking zijn gemeenschappelijke waarden belangrijk. Het is geven en nemen en je afspraken nakomen, zo hou je het al 23 jaar met elkaar vol, simpel zat’, grapt André. Hij benadrukt het belang van het betalen van belasting, maar bekritiseert soms de besteding ervan door de overheid.

‘Daarom kijken we met TINT altijd naar constructies om geld uit de handen van de fiscus te houden, met als voorwaarde dat de constructies begrijpelijk blijven. En met succes!’

Één zoon, één dochter en slechts één winkel

Als ouder kan je niet kiezen tussen je kinderen, dus heeft André altijd het idee gehad om de winkel op den duur te verkopen. Ook heeft hij zijn kinderen nooit verplicht om te werken in de supermarkt. ‘Integendeel zelfs, ik heb ze altijd aangemoedigd om hun eigen pad te bewandelen en heb Wesley een aantal jaar geleden de winkel uitgeschopt om ergens anders ervaring op te doen’, zegt André.

‘Hoe harder je te horen krijgt dat iets niet kan of mag, des te meer wil je het’, grapt Wesley. Wesley ging na zijn studie commerciële economie werkervaring opdoen bij Albert Heijn. Een perfecte leerschool en uiteindelijk de beste stap voor zijn ontwikkeling zegt hij zelf. Wesley vindt het bijzonder dat hij de winkel van zijn ouders mag overnemen. ‘Laatst maakte ik een praatje met een vaste klant en die vertelde mij dat ik als ondeugend jochie van 5 jaar met een klein fietsje de winkel rondreed’, vertelt hij met een glimlach. 

Ook de zus van Wesley had altijd de droom om een eigen PLUS winkel te openen. Ze volgde een aantal opleidingen, waaronder de PLUS ondernemersopleiding. Een aantal jaar geleden kreeg ze de kans om samen met haar vriend/man Joey een supermarkt in Schijndel over te nemen. En zo was het cirkeltje rond. ‘Ik hoefde niet meer te kiezen tussen mijn kinderen. Lysanne en Joey kozen voor het avontuur in Schijndel, waardoor de weg in Veldhoven open lag voor Wesley,’ vertelt André opgelucht. 

De opvolging van vader op zoon

‘Als vader zijnde probeer je de kinderen altijd evenveel te geven’, zegt André. Lysanne heeft op eigen benen de winkel in Schijndel overgenomen, maar André heeft haar betrokken bij het samen bouwen van een een-twee-onder-een-kapwoning. ‘Wesley zat toen nog in zijn wilde studententijd, dus die was daar nog helemaal niet aan toe’, grapt André. 

'Met TINT hebben we gekeken naar de mogelijkheden rondom de Bedrijfsopvolgingsregeling. Hierin hebben ze ons geadviseerd in de juiste constructie om de verdeling in balans te krijgen en belasting te besparen.'

Wesley heeft van dichtbij gezien met welke passie zijn ouders de winkel hebben gerund met als doel om het iedere dag een stapje beter te doen. Het supermarktbloed stroomt ook door zijn aderen. Ook hij heeft net zoals vader een ambitieus en duidelijk doel. ‘King of Plus worden’, vertelt hij. Hiermee doelt hij op de lekkerste PLUS supermarkt met de hoogste omzet op de makerij afdeling. De afdeling genaamd, Reijens’s lekkernijen waar verse producten heerlijk voor je worden bereidt. 

‘Als vader ben ik apetrots op Wesley hoe hij zich heeft ontwikkeld en nu met 29 jaar langzaamaan mijn winkel gaat overnemen’, vertelt André. Hij weet zeker dat zijn zoon de ambities en doelen gaat bereiken. ‘Het enige wat ik hem mee wil geven is geduld, maar dat weet hij zelf ook, verder heeft hij alle kwaliteiten in huis om deze winkel iedere dag een stapje beter te maken’, zo sluit André trots af.

Cijfers vertalen naar: fiscale voordelen & bedrijfseconomische adviezen

Zit je al een tijd bij hetzelfde boekhoudkantoor? En heb je het gevoel te veel belasting te betalen? Of dat je geen grip hebt op je financiële huishouding? Kom dan eens langs voor een kop koffie. Wij kijken kosteloos naar je financiële huishouding en beloven dat je met minstens één waardevol advies de deur uit gaat.