Logo TINT Financiele Diensten

Estate planning

'Je vermogen in rust achterlaten'

Als ondernemer of particulier heb je hard gewerkt om vermogen op te bouwen. Maar wat gebeurt er met dit vermogen als je er niet meer bent? Om ervoor te zorgen dat je je vermogen in rust kunt achterlaten voor je nabestaanden, is estate planning essentieel.

Vast contactpersoon

Vaste tarieven

100% gedigitaliseerd

Wat is Estate Planning?

Estate planning is de Engelse term voor nalatenschapsplanning. Het is een belangrijk onderdeel van financiële en fiscale aspecten van het ondernemerschap. Het doel van estate planning is om ervoor te zorgen dat jouw wensen en intenties met betrekking tot nalatenschap worden uitgevoerd. Door een vooraf opgesteld plan door een expert zorg je ervoor dat vermogen op een fiscaal efficiënte manier wordt overgedragen en dat juridische complicaties worden geminimaliseerd.

Wat doet een Estate Planner?

Met een estate planner bespreek je jouw wensen met betrekking tot vermogensoverdracht en nalatenschap. Als eerste bepaal je wanneer en aan wie je je vermogen wil nalaten. Wanneer je wensen in kaart zijn gebracht kijkt de estate planner hoe dit juridisch en fiscaal op de beste manier kan worden geregeld. Het eindresultaat is een schenkingsplan. In het schenkingsplan staat wat jaarlijks aan wie geschonken wordt en hoeveel belasting dit bespaart.

 

De voordelen van Estate Planning

Ten eerste geeft estate planning rust. Je weet dat je vermogen, waar je een leven lang hard voor hebt gewerkt, over wordt gedragen aan jouw dierbaren. Daarnaast is misschien wel het grootste voordeel belastingbesparing. Met een slimme strategie zorg je er namelijk voor dat je erfgenamen onnodig veel belasting moeten betalen. Maar er is meer. Want nadenken over je toekomst en vermogen brengt je ook de volgende voordelen:

Voor wie relevant?

Estate planning is relevant voor iedereen die iets na te laten heeft. Voor personen met een groot vermogen of een eigen bedrijf is er meer te regelen en is het vanzelfsprekend om hiermee aan de slag te gaan. Maar ook voor de gewone man of vrouw is het verstandig om te bepalen wie je wat wil nalaten. Voor iedereen met een eigen woning, een spaarpot, beleggingen en/of kostbare voorwerpen is het relevant. 

 

De fiscale TINT aan Estate Planning

Aan estate planning zit al snel een fiscale tint. In Nederland heffen we belasting bij het nalaten en schenken van vermogen, ook wel schenk- en erfbelasting. Behoort er ook een woning tot het nalatenschap? Dan hebben we ook te maken met overdrachtsbelasting. Heb je een onderneming? Dan komt inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting om de hoek kijken. 

De fiscale som kan zonder vooropgesteld plan flink oplopen. Kennis over juridische en fiscale aspecten kan dus veel belasting besparen. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Kom eens langs voor een kop koffie!