Logo TINT Financiele Diensten

Eenmanszaak omzetten naar BV? 3 belangrijke factoren!

Je bent startende ondernemer en schrijf je in bij de KVK als eenmanszaak. Je hebt de eerste stappen in het ondernemen gezet. Na een periode van groei, jaarlijkse winst en misschien wel het aannemen van je eerste werknemer, rijst de vraag: Is het tijd om mijn eenmanszaak om te zetten naar een BV?

In deze blog geven we antwoord op de vraag: wat is het juiste omslagpunt om je eenmanszaak om te zetten naar een BV? Nemen we je mee door het proces van omzetting en delen we in begrijpelijke taal de voordelen, verschillen en kosten. 

 

Inhoudsopgave

Wanneer VOF omzetten naar BV?

Laten we met het belangrijkste beginnen: wanneer is het juiste moment om je eenmanszaak om te zetten naar een BV? Het exacte omslagpunt kan per ondernemer variëren, maar over het algemeen zien we de volgende 3 factoren als belangrijkst omslagpunt:

1. Belastingvoordeel bij jaarlijkse winst

In 2024 is het fiscaal aantrekkelijker om je eenmanszaak om te zetten naar een bv, wanneer je een winst boekt tussen de €100.000 en €150.000. Dit komt doordat je bij een BV vennootschaps- en dividendbelasting betaalt en deze percentages aanzienlijk lager liggen. 

Denk je in 2024 een hoge winst te behalen? Voor persoonlijk advies raden wij jullie aan een gesprek in te plannen met een van onze fiscalisten.

2. Risicospreiding en aansprakelijkheid

Een belangrijk voordeel van een BV is de beperkte persoonlijke aansprakelijkheid. Bij een eenmanszaak ben jij persoonlijk verantwoordelijk voor alle schulden binnen de onderneming, terwijl bij een BV je persoonlijke bezittingen worden beschermd, zelfs in het geval van faillissement.

 3. Investeerders en kapitaal aantrekken

Wanneer je plannen hebt om investeerders aan te trekken of kapitaal op te halen biedt een BV meer mogelijkheden. Op deze manier kan je namelijk aandelen uitgeven om financiering aan te trekken en de groei van je onderneming te versnellen. 

Eenmanszaak omzetten naar BV?

Bereid je voor op de overstap van een eenmanszaak naar een BV en ontdek de voordelen van deze ondernemersbeslissing. Onze experts staan klaar voor advies, begeleiding en meer. Neem hieronder contact op.

Verschillen tussen eenmanzaak en BV

Nu we het omslagpunt hebben besproken, laten we de belangrijkste verschillen tussen VOF en BV op een rij zetten:

 

Kenmerk

Eenmanszaak

BV

Aansprakelijkheid

Persoonlijke aansprakelijkheid van de vennoten

Beperkte aansprakelijkheid van de aandeelhouders

Risicomanagement

Persoonlijke bezittingen kunnen worden aangetast

Persoonlijke bezittingen worden beschermd

Belastingen

Belasting op basis van inkomstenbelasting

Vennootschapsbelasting en dividendbelasting

Kapitaal en financiering

Beperkte mogelijkheden voor kapitaalverwerving

Mogelijkheid om aandelen uit te geven en kapitaal op te halen

Continuïteit

Afhankelijk van de bereidheid van vennoten om door te gaan

Kan blijven bestaan ongeacht individuele vennoten

Imago en professionaliteit

Mogelijk minder professioneel imago

Professioneler imago, met mogelijk meer vertrouwen

Administratieve lasten

Over het algemeen lager

Hogere administratieve lasten en regelgeving

Bestuur en besluitvorming

Vennootschap beslist gezamenlijk, meer flexibiliteit

Raad van bestuur en algemene vergadering van aandeelhouders voor besluitvorming

Overdraagbaarheid van deelname

Alleen met toestemming van medevennoten

Aandelen in een BV kunnen vrij worden overgedragen

Hoe zet je een eenmanszaak om naar een BV?

Er zijn verschillende manieren om jullie VOF om te zetten naar een BV. Hier zijn de drie meest gebruikte methoden:

Activa-passiva inbreng: Een eenvoudige en veel gekozen optie waarbij je symbolisch alle bedrijfsmiddelen aan de BV verkoopt. Kosten zijn minimaal, maar let op belastingverplichtingen bij stille reserves of goodwill.

Ruisende inbreng: Geschikt als je de BV binnen drie jaar wilt verkopen. Fiscaal ingewikkelder, vereist een notariële akte en belastingafdracht over stakingswinst. Over deze ‘stakingswinst’ dien je echter belasting te betalen. Hierbij heb je de mogelijkheid om de stakingswinst om te zetten naar een lijfrentevoorziening voor je pensioen. 

Geruisloze inbreng: Hierbij behoud je de boekwaarde bij de overgang van eenmanszaak naar BV, zonder fiscale afrekening van stakingswinst onder bepaalde voorwaarden.

Fiscaal voordelig jullie eenmanszaak omzetten naar een BV?

Overweeg je om je eenmanszaak om te zetten naar een BV vanwege risicomanagement of fiscale voordelen? Maar je twijfelt nog wat de beste optie is voor jou? Dit is een belangrijke beslissing, dus helpen we je graag. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies van onze fiscalist. Het is ons doel om jouw cijfers tot leven te brengen en te vertalen naar begrijpelijke taal en concrete acties voor nu en de toekomst.

VOF omzetten naar BV?​

We ondersteunen je graag bij het proces. Onze fiscalist Vivian staat voor je klaar.